onsdag 20 juli 2016

Varför det blev som det blev, de två fantastiska barnen, sommarnjutarna och receptet på vår rårörda saft

Ibland undrar vi hur mycket ett barn kan minnas och hur långt tillbaka. I månadsskiftet november/december 2015 var vi på Gran Canaria och nu i dagarna minns Ellen att vi träffade Bamse när vi badade och sedan vid jul så gick armbandet som vi köpte där sönder hos farmor och farfar och i mellandagarna åkte vi "kälke" (pulka) med Björn och då åt hunden upp hennes korv. Det är så häftigt allt som hon nu kan berätta om och hur hon formulerar sig!


Vid vårt första besök på BVC sa sköterskan att man kommer följa lillebror utifrån hans beräknade födelsedatum, det vill säga 20 juli, och därför förväntar vi oss inte så mycket just nu. De första veckorna sov och åt han mest. Vi började undra om han någonsin skulle vara vaken. Men nu har det hänt! Redan innan skulle fötts. Ett hembesök för en studie som vi deltar i på Neonatal-IVA bekräftade våra erfarenheter av för tidigt födda barn - de är fantastiska på att komma igen! Det är svårt att förklara hur det är för dem som inte varit med om något liknande och därför uppskattar vi lite extra alla samtal och fina ord från er som vet vad det innebär med barn som fått en tuffare start i livet. Men fråga oss inte hur en normal bb-vistelse och hemgång är för vi vet inte. Vi vet inte hur det är att packa bb-väskan och gå och vänta (kanske gå över tiden) för att sedan föda utan ståhej med läkare och dubbla barnmorskor och team från Neo som väntar utanför dörren. Vi vet inte hur det är att amma fritt ifrån början, att inte behöva pumpa och att inte ha barnen under övervakning och med sondmatning. Och nej vi tror inte att det är så himla lätt det heller. Med för tidigt födda barn har vi ju fått ett enormt stöd som inte erbjuds fullgångna bebisar. 

Vi har hittat både babygym och aktivitetsfilt - bra till bebis som är mer vaken :)

Den omedelbara tanken som for genom mattes huvud efter den andra dramatiska och för tidiga starten för ett barn var att nu var det inte bara en engångsföreteelse utan en trend. Dagen efter förlossningen fick hon besök av en läkare som tagit sig tid att fundera över orsaken. Som en parentes till allt negativt som hörs om svensk sjukvård måste vi här inflika att majoriteten av alla som vi har mött verkligen är fantastiska! Hur som helst, det var det här med orsaken. Bägge barn har mått bra i magen och varit normalstora (alltså ingen störning i näringstillförsel), graviditeterna har varit helt normala (fram till förlossning) och ingen infektion har gått att finna. Matte har varit lite osäker på om vi skulle berätta, men what the heck. Det finns några teorier, men den allra troligaste är att matte har en delad livmoder - inte två, men en livmoder med en skiljevägg. Enligt diskussioner på diverse familjeforum skulle det innebära fertilitetsproblem och ökad risk för missfall, men det har vi inte märkt av. Däremot verkar sjukvården säga att det innebär en ökad risk för att födas för tidigt och för att barnet lägger sig i säte (med rumpan neråt). Det viktiga för vår del är att om vi väljer att skaffa fler barn, för det är vi inte avrådda ifrån, är att det finns en plan för eventuella kommande graviditeter. Men oroa er inte, vi har inga sådana planer. Det är bara på något lustigt vis skönt ändå att veta att det finns en plan ändå. 

Vi håller oss fortsättningsvis hemma ett par veckor till. Det här lugna semester- och föräldraledighetstempot är riktigt skönt. Att bara ta dagen som den kommer och få lite fikabesök då och då, ta korta promenader ute på slätten, blicka ut över vetefält och leka på byns delvis igenvuxna lekplats. Igår fick vi en björnbärsbuske som vi ska försöka plantera på lämpligt ställe! 

Rårörd saft är superenkelt att göra: lägg valfri bär-/fruktsort i ett enliterskärl och strö över en halv dl socker. Låt stå och dra ett par timmar. Häll sedan på kokhett vatten och låt dra ytterligare ett halvt dygn eller så.  Rör om, sila och fyll på i saftflaskor. Blandat och klart!

Vi klagar inte på utsikten hemma :)
Vad roar sig katterna med då? Matte skulle tagit kort, men Simba fascineras definitivt av den stora mängden fjärilar som vi har i trädgården just nu och Arwen ligger gärna och solar sig på stenplattorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar