tisdag 18 juli 2017

Utvecklas i sin egen takt och sommarutflykter

Varje människa är unik och det gäller givetvis även barn. Första barnet står ändå gärna som en mall, liksom allt man kan läsa om när och hur vissa förmågor utvecklas. Det är lätt att fastna i hur det "ska" vara eller hur det var med storasyster. Samtidigt visar både lillmatte och lillhusse tydligt att de lär sig saker när de vill. Husse och matte kan bara finnas där och erbjuda hjälp och visa på möjligheten. Som lillmatte och nattblöjan. Hon har testat utan på eget initiativ några gånger, men har inte förmågan att känna att det är dags att vakna. Hon säger att när hon är 5 år ska hon sova med trosor. Vi antar att vi bara kan fortsätta erbjuda möjligheten att prova. När hon blev blöjfri på dagen kom det spontant och av egen vilja.

Lillhusse är sedan 8 månaders ålder en hejare på att krypa. Han reser sig med lätthet, går med stöd och sätter sig kontrollerat utan att dunsa ner på rumpan, men helt på egen hand har han ännu inte tagit några steg. Ett tag tyckte husse och matte att han lär sig nog aldrig att gå helt själv. De två senaste veckorna har något ändå hänt. Lillebror accepterar att gå när någon håller honom i händerna, ja till och med i bara en hand, han reser sig nästan utan stöd och väljer själv att stå utan stöd ibland. Språket utvecklas också. Det kommer inte så mycket vettigt, men han babblar mera och på det sättet som går att gissa en betydelse, vilket matte tycker gör det lättare att svara och ge respons på talet. Häromdagen kunde han också sträcka sig efter och ta sin gose när matte bad honom. Det är ju just det: att man nästan alltid förstår mer än man kan säga. Det är på många sätt en rolig period just nu.


Och tänk att matte ska börja jobba igen om fyra veckor. Det känns både kul och lite vemodigt tycker hon. Men kanske framförallt skönt att göra annat än bara vara förälder (vilket i och för sig inte är så bara). Här hemma tycker vi att det ska det bli kul att hänga med husse när matte jobbar. Vi hoppas att husse ska uppskatta sin föräldraledighet. Den här tiden går ju inte att uppleva igen så det gäller att ta vara på det gottiga!

Fram till jobbvardagen försöker vi att njuta av sommarledigt och vara ute när det går. Pyssla i trädgården, leka på lekplatsen och skörda det som det blivit något av. Morötterna är de hittills finaste vi odlat, på ena blåbärsbusken kommer det två blåbär och stockrosorna står i full blom i fler färger än vi mindes att vi brukar få.









Förutom att vara hemma, som ni säkert förstår att vi tycker om, har de tvåbenta ändå gjort ett par utflykter och någon mer blir det. Förra veckan for de till den roliga äventyrsgården i Amundebo. De anlände vid öppning kl 11, lekte i borgen, åkte rutschkana, trampbil, karusell och traktor, åt pannkaksbuffé, fortsatte med att balansera på en minihöghöjdsbana (matte kommer inte på något bättre ord för att beskriva den), titta på djuren (grisar, struts, kaniner, höns och getter), testa minigolf, pricka boll, hoppa lite i hoppborgarna och äta glass. Det låter ganska futtigt, men faktum är att de inte kände sig ett dugg sysslolösa eller uttråkade. Klockan 16 fick lillmatte motvilligt acceptera att föräldrarna tyckte det var lagom att åka hem.




Ja och så tog sig människofamiljen en tur till Stockholm för att hälsa på vänner, leka, äta gott, bada, umgås och bara ha det sådär bra som man har det i gott sällskap. Men de var efterlängtade när de kom hem igen 🙂

Sommaren får gärna fortsätta lite till så man kan sola magen lite, lata sig, jaga möss och klämma någon mer glass. Ha det fint tills nästa gång. Mjau

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar